KDU.breadcrumbs.homeAktuálně 2020 prof. Jan Čáp: Novoroční zamyšlení
Zpět

prof. Jan Čáp: Novoroční zamyšlení

Přidáno 18. 1. 2020
Ilustrační foto
prof. Jan Čáp: Novoroční zamyšlení
Začátek nového roku 2020 mě vedl k zamyšlení nad roční činností zastupitelstva města, jehož jsem se stal po bezmála čtvrtstoletí opět členem. Bohužel mě napadá parafráze na známý výrok Václava Havla při prvním novoročním projevu v roce 1990 – naše město nevzkvétá. Nedaří se nám rozvoj města. Velké náměstí tvoří parkoviště jako tehdy. Křižovatka Mileta je také ve stejném stavu. Stavba fotbalového stadionu nezačne dříve než v roce 2021 a jeho provoz bude další rána do rozpočtu. Ve výhledu rozpočtu jsou první plánované peníze na opravu Benešovy třídy v roce 2022. Do soutěží se nikdo nehlásí pro nízkou cenu. A v neposlední řadě je tady ten byrokratický šiml, kdy na rekonstrukci Benešovy třídy je potřebný souhlas všech vlastníků. Rekonstrukce Velkého náměstí leží na stavebním odboru v Hořicích, který nemá kapacitu to vyřešit.

Zřejmě za to mohou všechna zastupitelstva za těch 20 let. Přestaňme se dohadovat, kdo za to může, a přiložme všichni ruku k dílu. Jako lékař se setkávám s vážnějšími věcmi a znám význam naděje a nového začátku.

Jak to tedy udělat, aby naše město bylo jako za dob Gočára a Ulricha? Město známé po celém světě jako Salon České republiky, kam se jezdili inspirovat architekti o architektuře a vzdělávat zahraniční kapacity. Město, na které bychom mohli být znovu právem hrdí? Ve Zlíně v prosinci 2019 schválili vznik kanceláře architekta města, kde mají pracovat významní architekti a urbanisté, ale i dopravní inženýři či krajinní architekti, možná by to mohl být dobrý příklad k následování (ostatně existuje již v Brně, Praze, Ústí nad Labem).

Naše město děláme my lidé, jako občané, podnikatelé, živnostníci, zaměstnanci a politici. Jaké si ho uděláme, takové bude.

Přeji nám proto, abychom byli takovými patrioty Hradce Králové a snažili se společně naše město i kraj rozvíjet.

Přeji všem občanům našeho města hodně zdraví a pohody a kolegům zastupitelům vše nejlepší a hodně elánu do práce a vzájemného pochopení v novém roce 2020.

Jan Čáp, KDU-ČSL, zvolen za Koalice pro Hradec 30. prosince 2019